Skip to main content

Wijziging registratiebelastingen vanaf 1 januari 2022

21 oktober 2021

De septemberverklaring van onze regering heeft een ingrijpende wijziging in het verkooprecht (de registratiebelastingen) doorgevoerd.

We kunnen de wijzigingen in twee groepen behandelen :

  1. Aankoop van de enige eigen woning 

Het verkooprecht daalt van 6% naar 3% en indien men een ingrijpende energetische renovatie of sloop en herbouw van deze woning doorvoert dan slechts 1%.

Om hiervan te kunnen genieten dient men aan volgende voorwaarden te voldoen :
- de aankoop gebeurt door een natuurlijk persoon ;
- het moet over een zuivere aankoop gaan;
- de volledige woning dient gekocht te worden;
- men moet er effectief gaan wonen en inschrijven in het bevolkingsregister;
- de aangekochte woning moet de enige woning zijn, indien u nog een andere woning bezit op ogenblik van de aankoop, dan moet de andere woning verkocht worden binnen het jaar na aankoop.

Deze daling zal voor een deel de afschaffing van de woonbonus compenseren.

  1. Aankoop van een tweede (of meerdere) woningen

Hier ging de septemberverklaring het verkooprecht verhogen van 10% naar 12%, doch bij de huidige stand van zaken zou deze (nog?) niet ingaan vanaf 1/1/2022. Dit item staat opnieuw op de agenda van maart van volgend jaar. Het kan dus een kwestie van rap te handelen zijn.

Voor alle aankopen wordt de meeneembaarheid van het verkooprecht afgeschaft vanaf 1/1/2024. Die meeneembaarheid bestaat erin dat het verkooprecht van maximum 13.000 € betaald op een vorige woning, kan in mindering gebracht worden van het verkooprecht dat u op een volgende aankoop zou moeten betalen.

Dit betekent dat u voor een enige eigen woning als overgangsmaatregel (tot 31.12.2023) de keuze hebt tussen :

  • U kiest voor de nieuwe tarieven zonder meeneemrecht
  • Of u kiest voor de oude tarieven met meeneemrecht

Voor wat betreft deze gewijzigde tarieven zal men kijken naar de datum van de authentieke acte (dus de datum van de notariële acte)

Meer weten ? Neem contact op met ons kantoor (www.bkplus.be of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Nieuwe 120% kostenaftrek e-facturatie vanaf 1 januari 2024

08 maart 2024
De regering heeft bij wet van 6 februari 2024 de verplichting en het kader tot het uitreiken van gestructureerde elektronische facturen tussen BTW-plichtigen (B2B) ingevoerd en dit vanaf 1 januari 2026.

Voordeel van alle aard renteloze en goedkope leningen : referentierentevoeten

10 maart 2019
De werkgever kan aan de werknemer (of bedrijfsleider) een lening toestaan tegen een intrestvoet beneden de gangbare intrest of zelfs zonder intrest.Hierdoor ontstaat voor de werknemer (of bedrijfsleider) een belastbaar voordeel van alle aard.

Afschaffing bijkomende aanslag van 5% bij onvoldoende bedrijfsleidersbezoldiging

25 maart 2019
De commissie van Financiën heeft naar verluidt op 19.03.2019 een wetsvoorstel goedgekeurd waarbij de afzonderlijke aanslag van 5% bij onvoldoende bedrijfsleidersbezoldiging wordt afgeschaft.

Einde indieningstermijnen , opruimtijd ?

05 november 2019
Eens de fiscale aangiftes ingediend zijn via Tax on Web of Biztax, kunnen we even stilstaan bij de opruiming van onze archieven en meer bepaald onze boekhoudkundige stukken.

Ingrijpende veranderingen inzake autofiscaliteit op til

04 oktober 2021
Er werd een aantal weken terug een wetsontwerp goedgekeurd door de regering die eerstdaags door de Kamer moet worden bekrachtigd. Men gaat ervan uit dat de 1,2 miljoen bedrijfswagens die ons land rijk is, na de afschrijvingsperiode, terecht komen op de tweedehands markt en door de aanpak van de fiscaliteit van de bedrijfswagens men zo tot een vergroening van ons wagenpark zou komen.